Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale...
fot. pixabay.com/klacomas/zdjęcie ilustracyjne

Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Chleb razowy na drożdżach suchych

Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale nie jest trudne. 500 g mąki pszennej razowej trzeba połączyć z dwoma szklankami wody, 7 g drożdży suchych (dostępne w małych torebkach), łyżeczką soli, łyżeczką cukru, łyżką oleju i wybranymi ziarnami. Całość musi wyrosnąć ok. 1,5-2 godzin, potem ciasto należy umieścić do natłuszczonej brytfanki podłużnej. Zanim zacznie się piec, dobrze, aby poleżało ze dwa kwadranse pod przykryciem. Czas pieczenia to ok. 50 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

W Lipnie burmistrz i radni złożyli ślubowanie, kadencja 2024-2029 rozpoczęta. Zdjęcia

W Lipnie burmistrz i radni złożyli ślubowanie, kadencja 2024-2029 rozpoczęta. Zdjęcia

Piłkarskie Orły. Angel Rodado - wiślacki cyborg szykuje się na Lechię...

Piłkarskie Orły. Angel Rodado - wiślacki cyborg szykuje się na Lechię...

Polecamy

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!