Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników.
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników. Baryslau Shoot / Pexels
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej diety warzywa, które dostarczą do organizmu niezbędne mikro- i makroelementy. Nie należy zapominać także o kiszonkach i warzywach zamrożonych wiosną i latem. Teraz będą idealne do przygotowania pożywnej, rozgrzewającej zupy.

Spis treści

Te warzywa warto jeść zimą. Wybieraj sezonowe i lokalne produkty

Może się wydawać, że jesień i zima to miesiące, w których trudno o jedzenie świeżych warzyw i owoców. Jednak odpowiednio układając w tym czasie swoje menu, można wykorzystać dostępne, świeże produkty o najlepszej w tym czasie wartości odżywczej.

Które warzywa najlepiej wybierać w chłodniejsze miesiące? Te, które zostały zebrane jesienią i wyrosły w naszym klimacie. Mają najwyższą zawartość składników odżywczych i witamin. Ponadto, jeśli kupujemy produkty lokalne, możemy liczyć na to, że do ich przechowywania i transportu nie użyto zbędnych chemikaliów.

Warto pamiętać także o aspekcie ekologicznym i ekonomicznych. Wybierając produkty ze swojej okolicy zmniejszamy ślad węglowy, a kupując krajowe produkty możemy przy okazji sporo zaoszczędzić. Sprawdź w naszej galerii, po które warzywa najlepiej sięgać zimą.

Warzywa, które warto jeść w chłodniejsze miesiące

Pamiętaj o kiszonkach. Wspierają pracę jelit i układu odpornościowego

Myśląc o uzupełnieniu swojego jesiennego i zimowego jadłospisu warzywami, nie powinniśmy zapominać o kiszonkach. Kiszenie przedłuża trwałość produktów, a powstający podczas fermentacji kwas mlekowy, dodatkowo zwiększa wartość odżywczą kiszonek.

Dlaczego warto sięgać po nie na co dzień? Ponieważ wspomagają mikroflorę bakteryjną jelit, a tym samym działają pozytywnie na naszą odporność.

Jedzenie kiszonek poprawia także pracę jelit, ułatwiając regularne wypróżnienia, jednocześnie wspomagając wchłanianie witamin i związków mineralnych z innych pokarmów. Może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz złagodzić objawy alergii.

W Polsce do najpopularniejszych kiszonek należą kapusta i ogórki. Jednak coraz śmielej kisimy także inne warzywa. Do słoików szykowanych na zimniejsze miesiące trafią:

Bardziej odważni mogą pokusić się o ukiszenie cytryn, a nawet arbuza.

Warzywa mrożone. Czy są równie zdrowe jak świeże?

Mrożenie warzyw to jedna z najlepszych form ich przechowywania, dzięki której nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Aby jednak były one równie zdrowe, jak te surowe, należy przestrzegać kilku zasad:

  1. Przed zamrożeniem warzywa powinny zostać umyte i osuszone. Większe można podzielić na kawałki.
  2. Produkty przygotowane do mrożenia powinny być zamknięte w szczelnych pojemnikach (woreczkach lub pojemnikach) i opatrzone datą.
  3. Mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej minus 18 stopni Celsjusza przez okres od 6 do 12 miesięcy.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach - Strona Zdrowia

Wróć na lubartow.naszemiasto.pl Nasze Miasto