MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz również

Podsumowanie sezonu artystycznego  w GOK Samborzec [ZDJĘCIA]

Podsumowanie sezonu artystycznego w GOK Samborzec [ZDJĘCIA]

King Szczecin walczył w Sopocie do końca, ale to Trefl jest mistrzem Polski [ZDJĘCIA]

King Szczecin walczył w Sopocie do końca, ale to Trefl jest mistrzem Polski [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kruche ciastka z pistacjami do mocnej kawy. Rozkosz do ostatniego okruszka

Kruche ciastka z pistacjami do mocnej kawy. Rozkosz do ostatniego okruszka

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Będzie drugi koncert Budki Suflera. Czeka 900 bezpłatnych wejściówek

Co wiesz o samochodach z PRL-u? Rozwiąż quiz

Co wiesz o samochodach z PRL-u? Rozwiąż quiz