Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lokalna Grupa Rybacka czeka na ciekawe regionalne potrawy rybne

WA
Lokalna Grupa Rybacka czeka na ciekawe regionalne potrawy rybne
Lokalna Grupa Rybacka czeka na ciekawe regionalne potrawy rybne Lokalna Grupa Rybacka
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” ma w planach wypromować potrawy z ryb słodkowodnych.

W jaki sposób? Czeka na zgłoszenia osób, które mają ciekawe pomysły na potrawy z ryb.

- Dla zainteresowanych zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne. Następnie przepisy trafią do wydanego przewodnika kulinarnego – zapowiada Mariusz Puła ze Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Rybackiej „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” powstała 3 lata temu. Swoimi działaniami obejmuje aż 16 gmin z trzech powiatów województwa lubelskiego. Powstała by rozwijać tereny zależne od rybactwa. A tych na Lubelszczyźnie jest sporo, bo województwo lubelskie zajmuje w Polsce drugie, tuż za dolnośląskim, miejsce pod względem ilości powierzchni stawów hodowlanych. Na terenie objętym działaniem LGR znajduje się prawie 4 tys. ha stawów. Hoduje się tu głównie karpia, tołpygę, szczupaka czy suma.

To do LGR trafiają wnioski o dofinansowanie, które składać mogą zarówno przedsiębiorstwa, samorządy jak i

stowarzyszenia.

- Jesteśmy już po dwóch naborach i właśnie ogłosiliśmy kolejny, który startuje 18 marca br. – informuje Paweł Waśniowski, Dyrektor Biura LGR. Do tej pory do biura LGR trafiło 110 wniosków z czego 72 zostało rekomendowanych do dofinansowania. Zostały podpisane już też pierwsze umowy -dodaje.

- Nasze biuro zajmuje się także promocją całego obszaru LGR. W tym roku zaplanowaliśmy parę ciekawych wydarzeń. Chcemy dzięki nim wypromować konsumpcję ryb słodkowodnych – zapowiada Mariusz Puła, rzecznik prasowy LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Pod koniec kwietnia zostanie zorganizowana konferencja prasowa połączona z panelem dyskusyjnym, na którą zaproszeni zostaną producenci ryb i właściciele restauracji z całej Polski. Przedstawiciele grupy liczą na to, że efektem rozmów będzie nawiązanie dobrych relacji między producentami a przedsiębiorcami. Dzięki temu jest spora szansa, że w menu restauracji w Polsce znajdą się dania przygotowane z hodowli gospodarstw rybackich z terenu LGR.

To nie wszystko czym zajmie się LGR. Od początku maja do biura zgłaszać się mogą osoby, które mają ciekawe pomysły na danie z ryby słodkowodnej. Ze wszystkich zgłoszeń fachowcy wybiorą najlepsze. Wybrane osoby wezmą udział w warsztatach kulinarnych, podczas których powalczą o tytuł „Złotej Łuski” i dodatkowe atrakcyjne nagrody. Wybrane przepisy trafią także do Przewodnika Kulinarnego „Złota Łuska”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubartow.naszemiasto.pl Nasze Miasto