W jaki sposób? Czeka na zgłoszenia osób, które mają ciekawe pomysły na potrawy z ryb.
- Dla zainteresowanych zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne. Następnie przepisy trafią do wydanego przewodnika kulinarnego – zapowiada Mariusz Puła ze Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Rybackiej „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.
Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” powstała 3 lata temu. Swoimi działaniami obejmuje aż 16 gmin z trzech powiatów województwa lubelskiego. Powstała by rozwijać tereny zależne od rybactwa. A tych na Lubelszczyźnie jest sporo, bo województwo lubelskie zajmuje w Polsce drugie, tuż za dolnośląskim, miejsce pod względem ilości powierzchni stawów hodowlanych. Na terenie objętym działaniem LGR znajduje się prawie 4 tys. ha stawów. Hoduje się tu głównie karpia, tołpygę, szczupaka czy suma.
To do LGR trafiają wnioski o dofinansowanie, które składać mogą zarówno przedsiębiorstwa, samorządy jak i
stowarzyszenia.
- Jesteśmy już po dwóch naborach i właśnie ogłosiliśmy kolejny, który startuje 18 marca br. – informuje Paweł Waśniowski, Dyrektor Biura LGR. Do tej pory do biura LGR trafiło 110 wniosków z czego 72 zostało rekomendowanych do dofinansowania. Zostały podpisane już też pierwsze umowy -dodaje.
- Nasze biuro zajmuje się także promocją całego obszaru LGR. W tym roku zaplanowaliśmy parę ciekawych wydarzeń. Chcemy dzięki nim wypromować konsumpcję ryb słodkowodnych – zapowiada Mariusz Puła, rzecznik prasowy LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.
Pod koniec kwietnia zostanie zorganizowana konferencja prasowa połączona z panelem dyskusyjnym, na którą zaproszeni zostaną producenci ryb i właściciele restauracji z całej Polski. Przedstawiciele grupy liczą na to, że efektem rozmów będzie nawiązanie dobrych relacji między producentami a przedsiębiorcami. Dzięki temu jest spora szansa, że w menu restauracji w Polsce znajdą się dania przygotowane z hodowli gospodarstw rybackich z terenu LGR.
To nie wszystko czym zajmie się LGR. Od początku maja do biura zgłaszać się mogą osoby, które mają ciekawe pomysły na danie z ryby słodkowodnej. Ze wszystkich zgłoszeń fachowcy wybiorą najlepsze. Wybrane osoby wezmą udział w warsztatach kulinarnych, podczas których powalczą o tytuł „Złotej Łuski” i dodatkowe atrakcyjne nagrody. Wybrane przepisy trafią także do Przewodnika Kulinarnego „Złota Łuska”.
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?