Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podlasie

Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy i Rosji, a nawet Ukrainy. Tak jest np. z warenikami, czyli rodzajem pierogów, które często podaje się na wigilię. Oprócz tego jada się kluski z makiem, barszcz grzybowy, a także racuchy wigilijne. Królową podlaskiej wigilii jest natomiast kutia.
Zobacz, jak przygotować tradycyjną kutię.

Zobacz również

Dorota Masłowska w Czytelni Dramatu CK. Kolejna odsłona cyklu „Mistrzostwo”

Dorota Masłowska w Czytelni Dramatu CK. Kolejna odsłona cyklu „Mistrzostwo”

Wojciech Muzal i Krzysztof Tubilewicz, radiowcy rodem z Sieradza ZDJĘCIA

Wojciech Muzal i Krzysztof Tubilewicz, radiowcy rodem z Sieradza ZDJĘCIA

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Zamość ma wiceprezydenta. Nowa miotła dosięgła także miejskich spółek

Zamość ma wiceprezydenta. Nowa miotła dosięgła także miejskich spółek