Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane są potrawy i produkty, które wyróżniają się swoimi właściwościami i jakością, wynikającą z tradycyjnych metod produkcji (muszą być wykorzystywane minimum od 25 lat). Tym razem na ministerialną listę trafiły trzy nowe lubelskie potrawy:
- krężałki księżpolskie,
- kulasza z Księżpola,
- zupa jabłkowa hrubieszowska.
Czym się wyróżniają i jaka jest ich sekretna receptura? Dowiesz się tego klikając w przycisk „zobacz galerię” i przesuwając zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Obecnie na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się ponad 2000 produktów, z czego 229 stanowią wytwory z województwa lubelskiego, co daje nam drugie miejsce w Polsce.
- Lubelska kuchnia regionalna to nie tylko smaczne potrawy, ale także ogromne zaangażowanie wielu osób, które pielęgnują tradycję i przekazują swoją wiedzę kolejnym pokoleniom - przekonuje Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.
Wykaz wszystkich lubelskich potraw znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się tutaj.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?