Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza...
fot. Łukasz Żurek

Sernik. Tradycyjny, puszysty, bez pieczenia. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone Łukasza Żurka

Składniki na spód

200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła

Składniki na masę serową

500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g mascarpone
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka

Wykonanie

Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni stopni (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni stopni i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Zobacz również

Samochód roztrzaskał się na drzewie w Wielkopolsce. Wyrwało silnik z auta

NOWE
Samochód roztrzaskał się na drzewie w Wielkopolsce. Wyrwało silnik z auta

Duże korki na zakopiance. Kierowców czeka długa droga, by dojechać pod Tatry

Duże korki na zakopiance. Kierowców czeka długa droga, by dojechać pod Tatry

Polecamy

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jak zamocować flagę przed domem i na balkonie? Sprawdź, gdzie powiesić flagę

Jak zamocować flagę przed domem i na balkonie? Sprawdź, gdzie powiesić flagę

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie