Założeniem przedsięwzięcia była prezentacja zdrowych sposobów odżywiania, rozsądnego urozmaicania diety, promocji warzyw i owoców oraz produktów ekologicznych a także krzewienie proekologicznych postaw wśród konsumentów.
Każdy, kto przybył na Rynek Wielki, miał szanse skosztować oraz zakupić rodzime produkty, pochodzące od prosto od rolników i producentów zdrowej, naturalnej oraz sztucznych dodatków żywności.
Nasze soki są tłoczone na zimno, w małej rodzinnej firmie. Powstają w dojrzewających w roztoczańskim słońcu, starych tradycyjnych, odmian owoców rosnących w małych sadach, które nigdy nie były spryskiwane. Nie używamy żadnych dodatków, cukrów czy konserwantów chemicznych
- podkreślają producenci sków z Adamowa.
Na stoiskach prezentowano smakowite ekologiczne przysmaki m.in. tradycyjnie wędzone i pieczone mięsa i wędliny, sery, chleby, róznego rodzaju pieczywo, placki, ciasta, pierogi, miody (np. gryczane, lipowe, malinowe, sosnowe, fasolowe, wrzosowe), pierzga w miodzie, oleje o różnych smakach i pochodzeniu (słonecznikowy, z pestek dyni, z czarnuszki czyli "złoto faraonów", konopny z nasion konopi siewnej, żywokstowy, z wiesiołka czy ostropestu plamistego), soki ekologiczne, zakwasy, mąki (w tym zamojska), naturalne przyprawy i zioła oraz pyszne potrawy wprost spod rąk Pań z Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu a także produkty wytwarzane na bazie konopii (np. zupa konopna, olejki konopne, susz, kosmetyki, konopie dla zdrowia, konopie dla zwierząt).
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również ozdobne rośliny do jesiennych nasadzeń i wyroby rękodzielnicze (np. naczynia gliniane, drewniane krzyże, figurki, obrazy oraz skrzynie, a także biżuteria).
Roztocze z jego perłą Zamosciem jest najbardziej ekologicznym regionem Polski. Brak przemysłu, czyste powietrze i woda, nieskazitelne środowisko naturalne są doskonałym gwarantem wysokiej jakosci ekologicznch owoców i warzyw.
Swoimi spostrzeżeniami i wynikami badań podzielili się również eksperci i naukowcy.
Prelekcję o tym, jak funkcjonuje Kannabidiol w polskim prawie, wygłosił ekspert policyjny, biegły sądowy, dr Andrzej Kwaśnica – znany branży konopnej.
O wpływie syntetycznych pestycydów na zdrowie człowieka opowiedział prof. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności z Politechniki Rzeszowskiej. Profesor przedstawi m. in. swój wkład w Europejski Program Redukcji Zużycia Pestycydów.
Grzegorz Sacharuk ze Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO mówił o realnym niebezpieczeństwie, jakie stanowi wprowadzenie do Polski żywności genetycznie modyfikowanej, skupiając się zwłaszcza na aspekcie zdrowotnym i ryzyku, jakie niesie spożywanie żywności wyprodukowanej na bazie GMO.
O zbawiennym wpływie kannabidiolu na zdrowie człowieka opowiadała Jolanta Różycka – biolożka, biochemiczka, propagatorka leczniczego stosowania konopi w Polsce, która prowadzi cykl wykładów „Konopie na zdrowie”. Jolanta Różycka jest konsultantką naukową ds. konopi w Firmie OLIHEMP oraz współzałożycielką Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Konopi, Liderką „Forum roślin zielarskich i terapii naturalnych”.
Byliśmy tam i próbowaliśmy regionalnych przysmaków. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji z wydarzenia.
Pozostałe zdjęcia wkrótce.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?