MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion –...
fot. Marco Verch Professional Photographer and Speaker/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Izolat białka roślinnego

Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion – najczęściej soi, grochu i siemienia konopnego [na zdjęciu], choć stosuje się też inne surowce, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa czy nawet ziemniaki, które częściej pojawiają się w mieszankach białek. Proszki bez żadnych dodatkowych składników są dostępne w sklepach z tzw. zdrową żywnością i są wygodnym dodatkiem podnoszącym zawartość białka w produktach takich jak roślinne burgery, klopsy, pasty i pasztety.

W 100 g izolatu białka sojowego:
białko: 88 g
żelazo: 14.5 mg
kalorie: 321 kcal

Zobacz również

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy w Poznaniu: Rewolucja w kardiochirurgii

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy w Poznaniu: Rewolucja w kardiochirurgii

Pociąg znów pojedzie do Sierakowic? Po wakacjach mają podpisać „pakt”

Pociąg znów pojedzie do Sierakowic? Po wakacjach mają podpisać „pakt”

Polecamy

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Nowa Toyota GR Yaris. Zmieniono nie tylko skrzynię biegów

Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

O TYM SIĘ MÓWI
Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

CKF „Stylowy” w Zamościu otrzymało ponad 217 tys. zł

CKF „Stylowy” w Zamościu otrzymało ponad 217 tys. zł