Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu jak od babci. Wypróbuj przepis na wyśmienity dodatek do napojów. Zainspiruj się sposobem blogerki

Kasia Nowicka
Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do herbaty i deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu to wyśmienity dodatek do herbaty i deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Kasia Nowicka
Syrop do zadań specjalnych. Zmieszany z wodą świetnie orzeźwia, deserom nadaje oryginalny smak, a drinki zmienia w dzieła sztuki barmańskiej. Kwiatowy, miodowy, aromatyczny. I bardzo zdrowy. Oto prosty przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.

W skrócie

Kiedy i jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Czarny bez kosztuje grosze plus nieco wysiłku. Rośnie dosłownie wszędzie. Czarny bez kwitnie w maju, więc bierzcie koszyki w dłoń i pędźcie zbierać kwiaty. Wyczarujecie z nich syrop, który nie tylko zachwycie kubki smakowe, ale pozwoli Wam sporo zaoszczędzić, bo cena bywa równie zaskakująca jak na stacjach benzynowych.

Do przygotowania syropu niezbędne są oczywiście kwiaty czarnego bzu, kwitnące w czerwcu. Najlepszy syrop zrobicie z tych rosnących z dala od cywilizacji, ruchliwych dróg czy osiedli. W przeciwnym razie miejskie zanieczyszczenia znajdziecie potem w syropie. Kwiaty muszą być dobrze rozwinięte, ale nie suche. Staram się zbierać je rano, zanim słońce zacznie mocniej przygrzewać.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Liczba porcji: na 1-2 butelki.
Czas przygotowania: 3 godziny + 12 godzin na odstawienie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 40 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 2 litr wody źródlanej,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

  1. Baldachy ułóż kwiatami do dołu na blacie na 2-3 godziny, tak by wyszły z nich wszystkie ewentualne owady.
  2. Kwiaty oddziel od łodyżek – najlepiej obciąć je nożyczkami. Zagotuj wodę i zalej nią kwiaty. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
  3. Przecedź kwiaty. Do płynu dodaj cukier i sok z cytryny. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, mieszaj od czasu do czasu.
  4. Doprowadź syrop do wrzenia. Kiedy się zagotuje, Natychmiast zdejmij z ognia i przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i postaw denkiem do góry. Odwróć, dopiero gdy ostygną.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z cukrem

By przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu, trzeba uzbroić się w cierpliwość.

  • Najbardziej pracochłonnym elementem receptury jest obcięcie kwiatków. Im dokładniejsza robota i mniej łodyżek, tym smaczniejszy i zdrowszy syrop.
  • Do kwiatów musimy dodać jeszcze wodę, cukier i sok z cytryny. Próbowałam zastąpić cukier miodem, ale okazało się, że to nie najlepszy pomysł, bo syrop może fermentować. Cukier jest naturalnym konserwantem i w tym przypadku sprawdza się po prostu lepiej.
  • Gdy już zamknięcie aromat kwiatów w syropie zaczyna się prawdziwa uczta. Świetnie sprawdza się w upalne dni rozcieńczony wodą, z kilkoma kostkami lodu i plasterkiem cytryn. Idealnie pasuje do drinków i deserów. A co najważniejsze — to bardzo zdrowy dodatek.

Właściwości zdrowotne syropu z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu naturalnie wzmacnia organizm i działa przeciwwirusowo. Jesienią dodaję go do herbaty. Nie bez powodu czarny bez był jedną z ulubionych roślin wiejskich znachorów, bo ich zdaniem leczył aż 99 różnych dolegliwości!
Ludową mądrość już dawno potwierdzili naukowcy. W czarnym bzie znaleźli wszystkie witaminy, minerały a do tego pierwiastki śladowe, garbniki i pektyny. To sprawia, że syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry właściwie na wszystko. Choć nie zastąpi dobrego kremu, to korzystnie wpływa na wygląd skóry. I choć syrop jest na cukrze, to zawiera cholinę, która zapobiega odkładaniu się cukru w organizmie.

Przepisy autorki kulinarnego bloga Plate By Kate znajdziesz także na blogu Plate By Kate, na Facebooku i na Instagramie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu jak od babci. Wypróbuj przepis na wyśmienity dodatek do napojów. Zainspiruj się sposobem blogerki - Strona Kuchni

Wróć na lubartow.naszemiasto.pl Nasze Miasto