Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder
Składniki
1 kg ogórków (lub wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować różnej wielkości słoiki)
Składniki na solankę
1 litr zimnej wody
3 kopiate łyżki soli morskiej
Składniki na zalewę
2 i 1/2 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
4 liście laurowe
1 płaska łyżeczka kurkumy
kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój
2 płaskie łyżeczki gorczycy
Wykonanie
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę. Po godzinie zlać solankę, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w słoikach.
Składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dać część przypraw, na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 8-10 minut.