Do finału zakwalifikowało się 60 stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego. Na zwycięskim podium stanęły:
- KGW Godziszowianki w Godziszowie Trzecim (pow. janowski) za danie – kaczka z jabłkami,
- KGW w Cycowie (pow. łęczyński), które przygotowało bryzol z jelenia,
- KGW Malwianki w Kocku (pow. lubartowski), które zaprezentowało szynkę gotowaną na sianie.
Komisja konkursowa przyznała także 5 wyróżnień.
Nowa odsłona konkursu polegała na wyszukaniu i wykonaniu potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związanej z regionem lubelskim, oraz zaprezentowaniu dania przed komisją konkursową według zasad savoir-vivre.
Konkurs ma charakter etapowy. W ciągu ostatnich miesięcy rozstrzygnięto 20 półfinałów na szczeblu powiatowym, podczas których nagrodzono laureatów I, II i III miejsca.
Gwiazdą wieczoru była Edyta Geppert.. W wydarzeniu uczestniczyła posłanka do Parlamentu Europejskiego Beata Mazurek członek zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
- Mieszkańcy bawili się doskonale podczas słowiańskiego święta nad zalewem Maczuły
- Po raz kolejny mieszkańcy Chełma poszli w tango. Zobacz zdjęcia
- Moto Show w Chełmie i nad zalewem Żółtańce. To prawdziwe święto motoryzacji
- Święto Chmielarzy i Piwowarów, czyli Chmielaki Krasnostawskie. Zobacz zdjęcia
- Tak bawili się mieszkańcy w niedzielę podczas Dni Chełma
- Tłumy na Jarmarku Pawłowskim - Ginące Zawody
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?